Меню

І форма, і зміст: ігристе вино «Mionetto Prosecco DOC Treviso Brut»

Дорогі друзі! Певне, ви вже звернули увагу не тільки на зміст і якісні характеристики Mionetto, але й на особливості оформлення пляшки.

Віримо, що ви вже оцінили гармонійне поєднання смакових і ароматичних тональностей, прекрасним доповненням яких є унікальний дизайн, колірне рішення і спеціальні відмітні характеристики, що дозволяють виділити продукт серед розмаїття і захистити його географічне походження.

Отже, пропонуємо огляд ігристого вина «Mionetto Prosecco DOC Treviso Brut».

Яскравий помаранчевий колір етикеток – перше, на що звертаємо увагу. Кольорове рішення вибрано не випадково, колір символізує вибух почуттів, пристрасть, силу і нестримну енергію. У поєднанні з темним, практично чорним кольором пляшки, він яскраво контрастує, надає продукту певної елегантності і асоціативно говорить про високий стиль Італії. Етикетка, між іншим, скошена під кутом 27 градусів – відчуття легкого руху вгору по спіралі, немов повторює траєкторію гри бульбашок у бокалі.

Напис на етикетці «Prosecco» означає ігристе біле вино, яке походить з північного сходу Італії, а саме з винних регіонів Венето та Фріулі-Венеція-Джулія. «Просекко» часто називають і сорт винограду, з якого виробляють це вино. Однак, з 2009 року офіційна назва сорту – Глера (Glera), за його історичним іменем. А назву «Prosecco» закріплено на законодавчому рівні за ігристом вином. Ну для порівняння, наприклад, як шампанське у Франції або кава в Іспанії.

Категорія «DOC» (disciplinare di producione) говорить, що виноград для виробництва цього вина вирощений в одній із дозволених для цього продукту провінцій, а саме Тревізо (Treviso), вказівка на яку є на фронтальній етикетці. Це і є підтвердження того, що продукт захищається і регулюється спеціальним законом про категорії DOC, а ігристе виготовляється тільки на чітко визначеній території північного сходу Італії.

У верхньому правому куті етикетки розташований один з обов'язкових складових логотипу компанії Mionetto – герб, який містить цілий ряд геральдичних елементів, серед яких «виноградна лоза під сонцем, зображена на щиті, увінчаному короною». Це герб роду засновника компанії Франческо Міонетто, який в далекому 1887 році вирішив дати старт виноробному виробництва на своїх землях. Рік заснування також вказано на помаранчевому тлі кольоретки – етикетки біля основи шийки пляшки.

Під гербом ми бачимо напис «Brut» – кондиція брют говорить про найнижчий вміст цукру в продукті. Але що саме це означає для категорії «Prosecco DOC»?

Згідно правил виробництва, встановлені такі градації за вмістом цукру у винах Просекко:

  • Brut (не більше 12 г/л),
  • Extra dry (12-17 г/л),
  • Dry (17-32 г/л) або Demi-Sec (32 -50 г/л),
брют є найбільш сухим, а напівсухе – найсолодшим. Вважаємо, справжні любителі оцінять! До слова, ці ж правила велять розливати Просекко в традиційні скляні пляшки, і навіть дають перелік дозволених кольорів скла: жовтий, зелений, коричневий або затемнене прозоре скло.
На зворотному боці пляшки, а саме на місці її закупорки, нанесено державне маркування для вин DOC. Його розміщення на шийці не випадкове (як і вітчизняної акцизної марки), а задля запобігання її повторного використання. Давайте подивимося, яку саме інформацію вона містить.

Акцизна марка всіх вин із найменуванням за місцем походження друкується в Державній друкарні з використанням спеціальних систем захисту. Вона також призначається для підтвердження автентичності продукту і містить видимі і невидимі системи захисту від підробки. Акцизну марку можна відстежувати за допомогою відповідних баз даних. Вона містить реквізити, що друкуються контрастним кольором на певному кольоровому тлі (для вин DOC використовується блакитний фон): Державний герб; напис "Ministero delle politiche agricole alimentari e forestali" (Міністерство сільськогосподарської, продовольчої та лісової політики Італії); 3) абревіатуру DOCG або DOC в залежності від продукції, про яку йде мова; 4) порядковий номер і буквено-цифровий номер серії; 5) номінальний обсяг вироби, що міститься в пляшці, в літрах.

Яку інформацію виробник наніс на контретикетки на зворотному боці пляшки?

Під уже знайомим написом «Mionetto Рrosecco DOC Treviso Brut» ми знаходимо фразу Spumantizzato da Mionetto S.P.A. Власне кажучи це вказівка на те, що ігристе вино вироблено компанією Міонетто.

DOC Prosecco включає три типи вин: тихе вино Prosecco fermo або tranquillo, полуігрістое Prosecco frizzante і ігристе Prosecco spumante. Різниця між фрізанте і спуманте – це різниця тисків між 2,5 і 3 бар, проте, чесно кажучи, її мало хто помічає. Мінімальний вміст алкоголю в ігристому Просекко згідно із законом складає 11%, що і вказано на етикетці у верхньому правому куті.

І нарешті ще одна відмінна риса як додаткова гарантія – це логотип Консорціуму, зображений у лівому верхньому кутку контретикетки, який підтверджує справжність території походження Просекко DOC. Він був утворений в 2009 році, майже відразу після присудження вину Просекко категорії «Найменування, контрольоване за походженням». Консорціум ставить перед собою завдання об'єднати на добровільній основі різні категорії виробників: окремі виноградарські господарства, окремі винороби і виноробні господарства, що виробляють ігристе вино, щоб забезпечити розвиток найменування та дотримання умов, передбачених Правилами виробництва.

Щоб підсумувати наш огляд, наводимо основні витяги з правил, які є основою для виробництва Просекко DOC і точно визначають характеристики, обов'язкові для цього вина (тезисно про що ми говорили вище)

Види: Просекко іскристе, ігристе, тихе.

Напис: Просекко DOC – це основне найменування. Можуть використовуватися спеціальні позначки Тревізо або Трієста, якщо збір врожаю, ферментація та розлив у пляшки цілком і повністю здійснювалися на території цих двох провінцій.

Сорти винограду: Глера – це основний сорт винограду для виробництва Просекко. В обсязі, що не перевищує 15%, можуть використовуватися інші сорти винограду: Вердізо, Бьянкетта Тревіджана, Перера, Глера Лунга, Шардоне, Піно Бьянко, Піно Гріджо і Піно Неро, ферментований як біле вино.

Зони виробництва: провінції Беллуно, Горіція, Падуя, Порденоне, Тревізо, Удіне, Венеція, Віченца.

Мінімальна загальна міцність: 10,5% об. – іскристе, тихе вино, 11,0% об. – ігристе вино.
Напишіть нам з будь-яких питань
Натискаючи на кнопку, ви даєте згоду на обробку персональних даних та погоджуєтеся c політикою конфіденційності